Dieta wspomagająca walkę z grypą

Podczas choroby większości z nas zazwyczaj towarzyszy brak apetytu. Jednakże jednym ze skuteczniejszych sposobów pokonania grypy, a przy tym wzmocnienia naszego organizmu jest właśnie odpowiednio dobrana dieta. Co zatem jeść, aby wspomóc nasz organizm w walce z uciążliwą grypą?

Produkty zalecane podczas grypy

Leczenie grypy polega przede wszystkim na łagodzeniu jej dolegliwości różnymi sprawdzonymi sposobami. Grypę zwalcza się objawowo, stosując farmaceutyki, takie jak Gripex Max, Coldrex Max Grip czy Aspirin C, dużo odpoczywając w domu, a także dostarczając swojemu organizmowi produkty bogate w witaminy i minerały, które pozwolą każdemu choremu szybko stanąć na nogi i powrócić do zdrowia. To właśnie dieta jest kluczowym i niezwykle istotnym lekarstwem w walce z grypą. Co jeść, a czego unikać podczas przedłużającego się przeziębienia?

Owoce cytrusowe

Podczas grypy warto sięgać po cytrusy, takie jak pomarańcze, grejpfruty czy też napoje z wyciśniętej cytryny z gorącą wodą i miodem. Zawierają one duże ilości witaminy C, która pobudza produkcje białka odpowiedzialnego za walkę z wirusami. Co więcej, witamina C wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne oraz zwiększa odporność błon śluzowych, które stanowią barierę zabezpieczającą przed szkodliwymi drobnoustrojami.

Jogurty i kefiry

W diecie osób chorujących na grypę nie powinno zabraknąć również naturalnych probiotyków, takich jak jogurty oraz kefiry. Zawierają one bakterie kwasu mlekowego, przez co korzystnie oddziałują na naszą naturalną florę bakteryjną. Fermentowane produkty mleczne bardzo skutecznie wzmacniają układ odpornościowy, dlatego jest on w stanie zwalczać atakujące go choroby.

Cebula i czosnek

Niezastąpione naturalne lekarstwa stosowane przez nasze babcie, czyli cebula i czosnek. Oczywiście w formie surowej! Czosnek może stanowić dodatek do wielu dań lub też można podawać go rozsmarowany na kanapce. Jeśli chodzi o cebulę, to powinna być ona składnikiem warzywnych sałatek, jak i tradycyjnych syropów z dodatkiem miodu i cytryny.

Imbir

Imbir ma wyjątkowe właściwości rozgrzewające, a ponadto działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz łagodzi mdłości. Nie jest jednak zalecany w przypadku wysokiej gorączki. Starty korzeń z imbiru można dodawać do herbaty lub też przygotować na jego bazie napar.

Duże ilości płynów

Podczas grypy nie wolno zapomnieć nam o nawadnianiu organizmu! Ciepłe herbaty, woda, soki z owoców (aronia, porzeczka, malina) lub warzyw powinny stanowić obowiązkowy element naszego jadłospisu. Zrezygnuj natomiast z czarnej kawy i słodzonych napoi gazowanych.

Produkty bogate w białko

Chorując na grypę pamiętaj, aby jeść jajka! Zawierają one witaminę A, B, D, E oraz K, a także wapń, magnez, żelazo, selen i cynk. Ponadto, w żółtku znajdują się cenne kwasy omega-3 i omega-6.
Białko znajdziemy również w chudych rybach oraz chudym mięsie, które należy przyrządzać „na lekko”. Podczas grypy bowiem unikajmy produktów ciężkostrawnych, smażonych w głębokich tłuszczach i z dużą ilością przypraw.