Firma cateringowa stanowi doskonały wybór dla osób, które lubią dobrze zjeść, a nie chcą spędzać kilku godzin w kuchni czy codziennie żywić się na mieście. Zamawiane jedzenie powstaje z wykorzystaniem dobrej jakości składników, a także przestrzegając zasad higieny. Jak rozpoznać dobry catering?
Na co zwracać uwagę wybierając firmę cateringową?
Serwowanie jedzenia stanowi stały element bankietów, przyjęć czy konferencji. Przekąski, dania i napoje powinny dobrze smakować i wyglądać bardzo estetycznie. Menu ma być dopasowane do okazji, charakteru imprezy oraz przybywających gości. Aby upewnić się, że firma cateringowa sprosta zadaniu, warto w pierwszej kolejności przyjrzeć się menu. Duża liczba wariantów jest szczególnie mile widziana. Klasyczny mięsny jadłospis może być zastąpiony albo połączony z dietą wegańską czy posiłkami wegetariańskimi.
Dobre menu to naprawdę mocny punkt, który dobrze świadczy o firmie i daje gwarancję zadowolenia odwiedzających gości. Oferowane potrawy powinny być przede wszystkim świeże oraz prezentować się estetycznie. Bardzo ważne jest zastosowania dobre jakości składników pochodzących z małych przedsiębiorców albo od lokalnych farmerów. Taki wybór umożliwia przygotowanie ekologicznych i zdrowych przekąsek oraz dań, w których nie występują konserwanty oraz szkodliwe barwniki.
Dobra firma cateringowa ma rozbudowane menu, które można dopasować do upodobań przybywających gości. Jest to uwarunkowane alergiami spożywczymi oraz preferencjami dietetycznymi. Na szczególną uwagę zasługuje menu dla dzieci. Posiłki dla najmłodszych powinny być nie tylko smaczne, ale ważny jest także ich atrakcyjny wygląd.
Menu to nie wszystko
Oprócz dobrego menu liczy się także obsługa imprezy. Przydadzą się doświadczeni kelnerzy, barmani oraz hostessy. Firma cateringowa, która pragnie zdobyć szersze grono odbiorców i zwrócić uwagę nie tylko swoim jedzenie, ale również i atrakcjami oferuje stanowisko live cooking. Dekoracja stołów, gustowne dodatki oraz ogólny efekt przekładają się na sukces imprezy.
Dobre jedzenie nie wystarczy, kiedy obsługa jest nieuprzejma, dlatego to szczególnie ważny element. Wyposażenie także odgrywa dużą rolę. Odpowiednia ilość talerzyków i sztućców, które lśnią czystością i dodatkowo są w bardzo dobrej kondycji, przyczynią się do bardzo dobrego wrażenia.
Firma cateringowa, która dba o gości ma w swoim zanadrzu specjalne akcesoria odpowiadające za prezentację i utrzymanie odpowiedniej temperatury posiłku. Podgrzewacze oraz termosy gastronomiczne są bardzo ważne i powinny stanowić stałe wyposażenie firmy zajmującej się dostarczaniem i serwowaniem cateringu.