Witamina B5 (kwas pantotenowy) cechuje się szerokim spektrum działania – może chronić organizm przed infekcjami, serce przed chorobą niedokrwienną, a nawet przeciwdziałać procesowi siwienia. Czym dokładnie jest i jak dawkować kwas pantotenowy?
Czym jest kwas pantotenowy?
Kwas pantotenowy, czyli witamina B5, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, w której skład wchodzą takie substancje jak kwas pantotenowy, pantenol, panteina i koenzym A. Zapewnienie właściwej porcji tego mikroskładnika jest sprawą istotną dla osób wyczynowo uprawiających sport, ludzi starszych oraz tych, którzy są przemęczeni a narażeni na długotrwałe działanie stresu.
Właściwości witaminy B5
Do głównych właściwości kwasu pantotenowego można zaliczyć:
- udział w przemianach związanych z gospodarką energetyczną organizmu, takich jak np. reakcje syntezy i utleniania kwasów tłuszczowych;
- udział w syntezie cholesterolu, neuroprzekaźników (dopaminy,serotoniny), hormonów sterydowych (testosteron, kortyzol, progesteron, estradiol) oraz witaminy D i witaminy A;
- udział w regeneracji komórek błon śluzowych i skóry;
- uczestnictwo w produkcji przeciwciał;
- wspomaganie procesu pigmentacji włosów zapobiegającemu ich siwieniu.
Kwas pantotenowy – skutki i objawy nadmiaru i niedoboru
Głównymi skutkami niedoboru kwasu pantotenowego są zaburzenia układu nerwowego i zmiany skórne, natomiast jego objawami są:
- skurcze nóg,
- uczucie rozdrażnienia, zmęczenia i odrętwienia,
- bóle mięśni i stawów, uczucie ich sztywności, szczególnie po przebudzeniu,
- kłopoty ze wzrokiem,
- wypadanie włosów i łysienie,
- pękanie skóry w kącikach ust, a czasem nawet w kącikach oczu.
W wyniku dużej zawartości witaminy B5 w wielu produktach, jej niedobór występuje bardzo rzadko.
Nadmiar kwasu pantotenowego przekraczający dawki terapeutyczne może powodować objawy uczuleniowe oraz biegunki.
Kwas pantotenowy – źródła
Produkty cechujące się wysoką zawartością witaminy B5 to:
- mięso – wątróbka, kurczak,
- tłuste ryby – makrele, śledzie,
- otręby pszenne,
- brązowy ryż,
- jajka,
- grzyby,
- pełne mleko,
- nabiał,
- orzechy,
- pestki słonecznika.
Kwas pantotenowy – dawkowanie
Poniżej przedstawione zostały normy na kwas pantotenowy ustalone na poziomie wystarczającego spożycia (AI):
- niemowlęta – 1,7 – 1,8 mg;
- dzieci od 1. do 3. lat – 2 mg;
- dzieci od 4. do 6. lat – 3 mg;
- dzieci od 7. do 9. lat – 4 mg;
- chłopcy od 10. do 12. lat – 4 mg;
- chłopcy od 13. do 18. lat – 5 mg;
- dziewczęta od 10. do 12. lat – 4 mg;
- dziewczęta od 13. do 18. lat – 5 mg;
- mężczyźni – 5 mg;
- kobiety – 5 mg;
- kobiety w ciąży – 6 mg;
- kobiety karmiące – 7 mg.