Pokrzywa indyjska i jej dobroczynne właściwości

Pokrzywa indyjska to roślina, która rośnie w krajach Azji Południowo-Wschodniej (Nepalu, Birmie, Tajlandii, Indiach). Jest wykorzystywana w medycynie naturalnej jako lekarstwo na choroby serca, układu oddechowego, skóry (łuszczyca) oraz jako środek moczopędny i wykrztuśny. Zbadano, że zawarta w pokrzywie indyjskiej forskolina wykazuje silne działanie lecznicze.

Czy ma ona również wpływ na redukcję masy ciała?

Wykonane do tej pory badania nie są jednoznaczne. Kilka testów działania forskoliny przeprowadzili amerykańscy naukowcy na niewielkich próbach osób z otyłością. W badaniach wykonanych w Baylor University w stanie Teksas nie zaobserwowano wpływu pokrzywy indyjskiej na spadek masy ciała. Natomiast testy przeprowadzone na University of Kansas wykazały spadek tkanki tłuszczowej u badanych mężczyzn.

W takiej sytuacji konieczne są kolejne, szczegółowe badania na większych próbach osób, które jednoznacznie określą, czy pokrzywa indyjska może być skutecznym narzędziem do walki z otyłością. Natomiast udowodniono, że roślina ta ma pozytywny wpływ na schorzenia układu krwionośnego.

Jest bardzo skuteczna w walce z nadciśnieniem tętniczym, co potwierdziły badania przeprowadzone w Niemczech oraz w Indiach. Ponadto, udowodniono, że pokrzywa indyjska wykazuje właściwości hamowania procesu zlepiania się płytek krwi i rozszerzania naczyń krwionośnych. Przeciwwskazaniem do jej spożywania jest zatem niskie ciśnienie tętnicze i problemy krzepliwości krwi. Osoby borykające się z tymi schorzeniami powinny unikać pokrzywy indyjskiej.

Roślina ta korzystnie wpływa również na astmatyków, ponieważ rozszerza oskrzela i poprawia stan chorego. Te właściwości pokrzywy odkryli austriaccy naukowcy, którzy stwierdzili również, że nie wywołuje ona skutków ubocznych, w przeciwieństwie do często stosowanego na tę chorobę leku (fenoterolu).

Warto zainteresować się właściwościami pokrzywy indyjskiej, jeśli cierpimy na chorobę Hashimoto lub niedoczynność tarczycy. Roślina ta pobudza gruczoł tarczycowy, dlatego będzie korzystna dla osób cierpiących na te schorzenia. Nie jest natomiast zalecana, jeśli cierpimy na nadczynność tarczycy.

Brak obecnie badań, jaki pokrzywa indyjska ma wpływ na kobiety w ciąży. Stan ciąży i karmienia piersią jest więc przeciwwskazaniem do zażywania tej rośliny.
Jak wykazano, pokrzywa indyjska ma wiele leczniczych, korzystnych dla organizmu ludzkiego właściwości. Największą wartością dla współczesnej medycyny jest jej dobroczynny wpływ na schorzenia układu sercowo-naczyniowego, ponieważ są one najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce.

Warto więc rozważyć zażywanie pokrzywy indyjskiej przy nadciśnieniu lub coraz powszechniej występujących w populacji problemach z tarczycą lub astmą. W kwestii redukcji masy ciała i walki z otyłością należy poczekać na kolejne badania, w wyniku których naukowcy otrzymają wiarygodne, jednoznaczne wyniki.