Tired overworked freelancer working with a laptop in an office or home

Witamina B5 (kwas pantotenowy) cechuje się szerokim spektrum działania – może chronić organizm przed infekcjami, serce przed chorobą niedokrwienną, a nawet przeciwdziałać procesowi siwienia. Czym dokładnie jest i jak dawkować kwas pantotenowy?

 

Czym jest kwas pantotenowy?

Kwas pantotenowy, czyli witamina B5, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, w której skład wchodzą takie substancje jak kwas pantotenowy, pantenol, panteina i koenzym A. Zapewnienie właściwej porcji tego mikroskładnika jest sprawą istotną dla osób wyczynowo  uprawiających sport, ludzi starszych oraz tych, którzy są przemęczeni a narażeni na długotrwałe działanie stresu.

Właściwości witaminy B5

Do głównych właściwości kwasu pantotenowego można zaliczyć:

  • udział w przemianach związanych z gospodarką energetyczną organizmu, takich jak np. reakcje syntezy i utleniania kwasów tłuszczowych;
  • udział w syntezie cholesterolu, neuroprzekaźników (dopaminy,serotoniny), hormonów sterydowych (testosteron, kortyzol, progesteron, estradiol) oraz witaminy D i witaminy A;
  • udział w regeneracji komórek błon śluzowych i skóry;
  • uczestnictwo w produkcji przeciwciał;
  • wspomaganie procesu pigmentacji włosów zapobiegającemu ich siwieniu.

Kwas pantotenowy – skutki i objawy nadmiaru i niedoboru

Głównymi skutkami niedoboru kwasu pantotenowego są zaburzenia układu nerwowego i zmiany skórne, natomiast jego objawami są:

  • skurcze nóg,
  • uczucie rozdrażnienia, zmęczenia i odrętwienia,
  • bóle mięśni i stawów, uczucie ich sztywności, szczególnie po przebudzeniu,
  • kłopoty ze wzrokiem,
  • wypadanie włosów i łysienie,
  • pękanie skóry w kącikach ust, a czasem nawet w kącikach oczu.

W wyniku dużej zawartości witaminy B5 w wielu produktach, jej niedobór występuje bardzo rzadko.

Nadmiar kwasu pantotenowego przekraczający dawki terapeutyczne może powodować objawy uczuleniowe oraz biegunki.

Kwas pantotenowy – źródła

Produkty cechujące się wysoką zawartością witaminy B5 to:

  • mięso – wątróbka, kurczak,
  • tłuste ryby – makrele, śledzie,
  • otręby pszenne,
  • brązowy ryż,
  • jajka,
  • grzyby,
  • pełne mleko,
  • nabiał,
  • orzechy,
  • pestki słonecznika.

 

Kwas pantotenowy – dawkowanie

Poniżej przedstawione zostały normy na kwas pantotenowy ustalone na poziomie wystarczającego spożycia (AI):

  • niemowlęta – 1,7 – 1,8 mg;
  • dzieci od 1. do 3. lat – 2 mg;
  • dzieci od 4. do 6. lat – 3 mg;
  • dzieci od 7. do 9. lat – 4 mg;
  • chłopcy od 10. do 12. lat – 4 mg;
  • chłopcy od 13. do 18. lat – 5 mg;
  • dziewczęta od 10. do 12. lat – 4 mg;
  • dziewczęta od 13. do 18. lat – 5 mg;
  • mężczyźni – 5 mg;
  • kobiety – 5 mg;
  • kobiety w ciąży – 6 mg;
  • kobiety karmiące – 7 mg.