Co na zgagę?

Woman Suffering From Acid Reflux Or Heartburn-Isolated On White Background

Zgaga to nieprzyjemne pieczenie w okolicach mostka i przełyku. Główną przyczyną jej powstania jest tzw. refluks żołądkowo-przełykowy. Jakie są jej objawy oraz jak ją leczyć?

 

Zgaga – przyczyny

Główną przyczyną wystąpienia zgagi jest choroba refluksowa, a dokładniej cofanie się pokarmu z żołądku do przełyku. Schorzenie to spowodowane jest nieprawidłową pracą dolnego zwieracza przełyku, który jest odpowiedzialny za zarzucanie pokarmu do wnętrza układu. Innymi przyczynami zgagi są: pospieszne i niedokładne przeżucie pokarmu oraz przepełnienie żołądka.

Do grupy osób szczególnie narażonych na wystąpienie zgagi należą osoby:

  • po resekcji żołądka,
  • z przepukliną rozworu przełykowego,
  • z nacieczeniem rozrostowym żołądka;
  • z chorobą wrzodową dwunastnicy lub żołądka,
  • w okresie ciąży,
  • w chorobach dróg żółciowych,
  • cierpiące na niestrawność,
  • cierpiące na zaburzenia psychonerwicowe,
  • zażywające leki z kwasem acetylosalicynowym lub antybiotyki.

Ponadto odczucia zgagi nasilają takie czynniki jak: nikotynizm, nadużywanie alkoholu, napięcie nerwowe, zmęczenie i wyczerpanie psychiczne.

Jak rozpoznać zgagę?

W przypadku nieustannego występowania objawów zgagi należy wykonać specjalne badanie mające na celu odnalezienie przyczyny tej dolegliwości. W takim przypadku bardzo często wykonywana jest gastroskopia, w której to przez przełyk wprowadzony jest przewód z kamerką na końcu. Dzięki temu zabiegowi możliwe jest dokładne rozpoznanie  wnętrza dwunastnicy i śluzówki żołądka. Podczas takiego badania bardzo często pobierany jest wycinek, który pomaga w zdiagnozowaniu obecności Helicobacter pylori.

 

Zgaga – jak jej zapobiec?

Do czynności mających na celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia zgagi zaliczane są:

  • utrzymywanie prawidłowej wagi;
  • umiarkowane i właściwe odżywianie;
  • ograniczenie jedzenia tłuszczów;
  • spożywanie środków ułatwiających trawienie jak dziurawiec czy mięta;
  • picie niegazowanej wody przed posiłkiem;
  • ograniczenie napojów gazowanych;
  • rzucenie palenia;
  • unikanie: cytrusów, czosnku, czekolady, kawy i cebuli;
  • jedzenie częstszych i mniejszych porcji;
  • nie spożywanie posiłku przed wysiłkiem fizycznym;
  • nie noszenie ciasnych ubrań naciskających na brzuch;
  • spanie na lewym boku;
  • ograniczenie stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Co na zgagę?

Bardzo często podczas zastosowania większości środków zapobiegawczych, zgaga i tak się pojawia. W takiej sytuacji najlepiej jest napić się przegotowanej wody z łyżeczką sody oczyszczonej lub letniego chudego mleka. Niestety powyższe sposoby przynoszą tylko tymczasową ulgę. Picie różnego rodzaju ziół zdaje się być lepszym rozwiązaniem. Ponadto osoby cierpiące na zgagę powinny przyjmować leki zobojętniające kwaśną treść żołądkową lub blokujące produkcję kwasu żołądkowego.

W przypadku wystąpienia przewlekłej zgagi zalecane jest stosowanie leków dostępnych bez recepty, które mają na celu ochronę błony śluzowej żołądka, dwunastnicy i przełyku. Ponadto wpływają one na redukcję gazów nagromadzonych w żołądku eliminując tym samym uczucie pełności.